מאמרים


הסתלקות מצוואה

צוואה

ירושה היא הדרך החוקית להעברת רכושו של אדם (עזבון) ליורשיו לאחר מותו. העיזבון יכול לכלול נכסים, רכוש, התחייבויות וחובות, ומחולק ליורשים בהתאם לצוואת המוריש, או על פי חוק הירושה במקרה שאין צוואה.

סוגי יורשים :

  1. יורשים על פי דין כאשר אדם נפטר מבלי שהשאיר צוואה, חוק הירושה קובע מי יהיו יורשיו ואת חלוקת העיזבון ביניהם. בדרך כלל, מדובר בבני משפחתו הקרובה של המוריש, כמו בן/בת זוג, ילדים, הורים, ואחים.
  2. זוכים על פי צוואה אם המוריש הותיר אחריו צוואה חוקית, היורשים יהיו הזוכים אשר צוינו בצוואה. צוואה מעניקה לאדם שליטה על אופן חלוקת עזבונו, תוך אפשרות לכלול או להחריג יורשים מסוימים, לקבוע תנאים לירושה, ולהגדיר חלוקה שונה מזו שנקבעת בחוק.

הסתלקות מעיזבון: ויתור על ירושה

ישנם מקרים שבהם יורש עשוי לבחור לוותר על חלקו בעיזבון – תהליך הקרוי הסתלקות מהירושה. הסתלקות זו מאפשרת ליורש לוותר על חלקו בעיזבון כולו, על חלק ממנו, או על מנה מסוימת שאליה הוא זכאי לפי הצוואה או הדין. הסתלקות מהירושה מתבצעת בהודעה בכתב המוגשת לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה, ומקבלת תוקף מרגע הגשת התצהיר.

מקרים ומניעים להסתלקות מעיזבון

יורש עשוי לבחור להסתלק מהעיזבון ממגוון סיבות:

  • תנאים בצוואה לעיתים, המוריש עשוי לכלול תנאים בצוואה, כגון דרישה לשימוש מסוים ברכוש או מגבלות אחרות, והיורש לא מעוניין או אינו יכול לקיים תנאים אלו.
  • שיקולים כלכליים ייתכן שהיורש מעדיף להימנע ממס עיזבון או ממיסוי נוסף שיחול עליו עקב קבלת חלקו בירושה. הסתלקות עשויה להוות פתרון כלכלי נוח.
  • שיקולים אישיים ומשפחתיים לעיתים, ירושה עלולה להוביל למתחים משפחתיים או למורכבויות רגשיות, מה שגורם ליורש להעדיף לוותר על חלקו בעיזבון.

תקנות מיוחדות בהסתלקות מעיזבון

בעת הסתלקות, על היורש להגיש תצהיר הסתלקות לבית המשפט או לרשם הירושות, ובכך מסתיים תהליך הוויתור. עם זאת, בית המשפט רשאי לבטל הסתלקות במקרה שיוכח שנעשתה בחוסר תום לב או מתוך ניצול לרעה של ההליך.
במקרה של קטינים או של מי שהוכרזו כפסולי דין, הסתלקותם מהעיזבון מותנית באישור בית המשפט, הניתן רק אם נמצא שהוויתור הוא לטובתם.

 

 

logo בניית אתרים